Mielipide: Demokratiassa tarvitaan vaihtoehtoja — Myös partiossa

”Mitä tapahtuu partion demokraattisuudelle, jos meiltä katoaa mahdollisuus aidosti vertailla ja valita?” pohtii Riippumaton toimittaja Huugo Wahalahti mielipidekirjoituksessaan.

|

| Kuva: Hanna Kimmonen / Suomen Partiolaiset

Suomalainen partioliike nojaa vahvasti demokratian periaatteisiin päätöksenteossa. Yhdistyslain nojalla monet partioliikkeen periaatteiden mukaisesti toimivat yhdistykset järjestävätkin demokraattishenkisiä vaaleja muun muassa hallitustensa jäsenistöstä. Tänä syksynä edessämme on Suomen Partiolaisten jäsenkokous, jossa valitaan suomalaisen partioliikkeen päätösvaltaisia suunnannäyttäjiä seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Osa partiopiireistäkin valitsee uusia hallituksen jäseniä syyskokouksissaan lähiaikoina.

Huolenani kuitenkin nousee ehdokkaiden vähäinen määrä. Tälläkin hetkellä on tehtäviä niin piireillä kuin myös SP:llä, joihin kukaan ei ole asettunut ehdolle. Tästä nousee taakka lähtökohtaisesti demokraatisten vaalien harteille; Eihän demokratia toteudu, jos valinnanvaraa ei ole. Kuuluuhaan demokratian peruusperiaatetisiin mahdollisuus vertailla ja sen pohjalta valita paras ehdokas tehtävään.

En aja tekstilläni takaa, etteikö jo ehdolle asettuneilla ehdokkailla olisi annettavaa partioliikkeelle. Päinvastoin, suurin osa ehdokkaista piirien ja etenkin SP:n hallituksiin on mielestäni aivan malliporukkaa tavoittelemiinsa asemiin. Heiltä löytyy kokemusta, näkemystä & tahtotilaa kehittää partiota. Mutta kuitenkin tehtäviin, joihin ehdokkaita on vain yksi, ei meillä ole varaa valita kahden tai useamman huippuehdokkaan tiimoilta äänestyshetkellä soveliaampaa vaihtoehtoa tehtävään.

Demokraattisten äänestysten ohella demokratiaan kuuluu myös keskustelua. Kun vaihtoehdot puuttuvat, vaarana on keskustelun lopahtaminen. Aito demokratia antaa tilaa kilpailla moninaisilla ideoilla, visioilla & johtamistyyleillä. Yksittäisen ehdokkaan pohjalta tehtävään valitseminen ei anna meille samaa mahdollisuutta kasvuun ja kehitykseen, mitä aidosti demokraattinen ehdokasasettelu- ja äänestysprosessi voisi tarjota.

Miksi meillä ei ole ehdokkaita? Ovatko hallituspestit liian vaativia? Tuemmeko ja hyväksymmekö partiossa aidosti tarpeeksi erilaisia näkemyksiä päätöksenteossa? Voiko olla, ettei viesti ehdolle asettumisen mahdollisuudesta vain tavoita kaikkia mahdollisia ehdokkaita? Varmaa kuitenkin on, että tulevaisuudessa tarvitsemme enemmän ehdokkaita, joista valita.

On suorastaan velvollisuutemme pitää huolta partioliikkeen demokraattisista aspekteista. Jos nyt tunnet piston sydämmessäsi ja koet olevasi sovelias johonkin hallituspestiin, rohkene lähteä ehdolle! Vaaleissa ei tarvitse voittaa itselleen salkkua, jotta olisi onnistunut kampanjassaan. Ehdolle asettumisen kautta voi tehdä keskustelunavauksia partioliikkeen kipukohdista ja samalla tuoda kuuluviin omaa nimeään ja arvomaailmaansa.

Vaalit ilman valinnanvaraa vievät meiltä mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä – ja siksi tarvitsemme lisää ehdokkaita. Vaalit eivät ole vain muodollisuus nimetä sama tuttu kasvo päättäjäksi, vaan niillä muovataan koko partioliikkeen tulevaisuutta.

Jaa artikkeli somessa:


Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita:
,

Ilmoita virheestä jutussa

Viimeisimmät kommentit:

2 vastausta artikkeliin “Mielipide: Demokratiassa tarvitaan vaihtoehtoja — Myös partiossa”

  1. Nimetön

    Miten artikkeli voi olla lukijan mielipide kun sen on kirjoittanut riippumattomedian toimittaja? Aika amatööritouhua.

    1. Moikka!
      Meiltä ei erikseen löydy palstaa toimittajien omille mielipiteille, vaan ne yleensä julkaistaan kolumneina lehden linjan mukaisina. Kuitenkin ottaen huomioon Riippumaton yltäkylläisyyden kantaaottavissa teksteissä päädyttiin silloisen päätoimittajan kanssa tähän ratkaisuun. Silti nähtiin relevanttina säilyttää tieto toimittajuudesta, koska kirjoittamani teksti kuitenkin edustaa myös Riippumaton linjaa yhdistysdemokratian puolesta.
      – Huugo

Vastaa

Saattaisit olla kiinnostunut